Casă sănătoasă. Familie sănătoasă.

 
Proiect de reducere a poluării cu radon, lansat în premieră naţională la Universitatea Babeş-Bolyai

Proiect de reducere a poluării cu radon, lansat în premieră naţională la Universitatea Babeş-Bolyai

(0 voturi)
Un proiect care are ca scop dezvoltarea unor sisteme de reducere a expunerii populaţiei la radon, gaz radioactiv considerat a avea un rol important în producerea cancerului bronho-pulmonar, dar şi a leucemiei, a fost lansat vineri la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB). Coordonat de o echipă a Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Mediului, proiectul reprezintă o premieră pentru România prin domeniul de cercetare abordat, informează AGERPRES.
Managerul acestui proiect, Alexandra Cucoş Dinu, a explicat vineri, la evenimentul de lansare, că anumite UBB-16cercetări plasează România pe primul loc în Europa în privinţa expunerii la radon. Acest lucru face neapărat necesară găsirea unor soluţii de scădere a concentraţiei de radon, mai ales în zonele în care nivelul este crescut.

“Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului a UBB a lansat un proiect cu finanţare europeană de aproape 9 milioane de lei, în premieră naţională, care prevede dezvoltarea unor sisteme inteligente integrate pentru monitorizarea, controlul şi reducerea expunerii la radon şi la alţi poluanţi casnici aerieni din interiorul caselor şi a clădirilor. România, ca nivel de risc al expunerii la radon, cred că este pe primul loc în Europa, toate măsurătorile preliminare indicând acest lucru, astfel că e nevoie de intervenţii în zonele în care concentraţia de radon este mai mare decât nivelul legiferat. Radonul este recunoscut ca şi agent carcinogen sigur, care produce cancer bronho-pulmonar, dar şi leucemie, malformaţii la copii sau un sistem imunitar deficitar”, a declarat cercetătorul clujean.

Alexandra Cucoş Dinu susţine că în ultimii ani a crescut numărul persoanelor care au probleme grave de respiraţie şi că oamenii respiră chiar şi în casele lor un aer viciat.

Studiile care vor fi realizate în cadrul acestui program vor ajuta inclusiv la elaborarea unei “strategii radon”, precum şi a unei hărţi cu zonele de risc pentru România. Cercetătoarea a explicat că ar trebui elaborată şi o strategie de prevenţie, care să se impună clădirilor care vor fi construite de acum înainte, precum şi una de remediere pentru clădirile deja existente, astfel încât România să se poată alinia la standardele şi la legislaţia europeană privind protecţia împotriva pericolelor prezentate de expunerea la radon.

Aceste lucruri sunt necesare, au explicat specialiştii Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti, care este partener în proiect, deoarece s-a observat că în urma proiectelor de anvelopare a blocurilor s-a rezolvat problema eficientizării energetice, dar s-a agravat cea legată de o bună ventilare a aerului în apartamente, care face ca valorile de poluare să crească.

“Avem probleme cu sănătatea deoarece nu are loc o ventilare a clădirilor, atât a apartamentelor, cât şi a sălilor de clasă din şcoli. În interiorul spaţiului se propagă microbi, este praf, se înregistrează niveluri ridicate de radon. Deschiderea periodică a ferestrelor este insuficientă, astfel că este nevoie de alte soluţii, cum ar fi montarea unor grile în tâmplăria ferestrelor termopan, sistem care este obligatoriu în alte ţări, cum ar fi Franţa”, a declarat Tiberiu Catalina, conferenţiar al UTCB.

El a explicat că radonul este un gaz radioactiv natural care se degajă din interiorul solului şi se infiltrează în case prin structura de rezistenţă sau prin crăpăturile plăcii, către sol. Astfel, el are un nivel mai crescut al concentraţiei în apartamentele sau sălile aflate la demisolul sau parterul clădirilor.

La rândul său, Doina Todea, medic la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Cluj-Napoca, a declarat că în domeniul său de activitate este cunoscut faptul că radonul este al doilea factor de producere a cancerului bronho-pulmonar în România, fumatul fiind pe locul întâi. Totuşi, în ceea ce îi priveşte pe nefumători, radonul este principala cauză de declanşare a acestei boli. “Acest gaz radioactiv este legat de afectarea pielii, a sistemului gastro-intestinal, de apariţia cazurilor de leucemie”, a spus Todea.

Prin acest proiect vor fi efectuate şi măsurători gratuite de radon, cu ajutorul unor detectoare care vor fi plasate în circa o mie de case din Cluj-Napoca, Timişoara, Sibu, Iaşi şi Bucureşti, şi care vor înregistra datele necesare studiului pe o perioadă de şase luni. Perioada de implementare a proiectului este septembrie 2016 – august 2020.

Conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, circa 4,3 milioane de decese sunt cauzate, anual, de poluarea din interiorul caselor.

Sursa: ziarulfaclia.ro

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.
Proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020