Casă sănătoasă. Familie sănătoasă.

 

Proiect de reducere a poluării cu radon, lansat la Universitatea Babeş-Bolyai

(0 voturi)
O echipă de cercetători de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului derulează un proiect care are ca scop dezvoltarea unor sisteme de reducere a expunerii populaţiei la radon, gaz radioactiv considerat a avea un rol important în producerea cancerului bronho-pulmonar, dar şi a leucemiei.
Proiectul, care reprezintă o premieră pentru România prin domeniul de cercetare abordat, este susţinut din fonduri europene.

Managerul acestui proiect, Alexandra Cucoş Dinu, explică imporzanţa acestui proiect pentru România, în condiţiie în care cercetările plasează ţara noastră pe primul loc în Europa în privinţa expunerii la radon. Radonul este recunoscut ca şi agent carcinogen sigur, care produce cancer bronho-pulmonar, dar şi leucemie, malformaţii la copii sau un sistem imunitar deficitar.

În plus, din 2018 România este obşigată să se alinieze la standardele europene din domeniu, în caz contrar riscând penalităţi substanţiale.

Conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, circa 4,3 milioane de decese sunt cauzate, anual, de poluarea din interiorul caselor.

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.
Proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020