Casă sănătoasă. Familie sănătoasă.

 

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/smartradon/public_html/templates/jv-capitol/html/com_k2/templates/default/item.php on line 14
Radiațiile la care sunt expuși românii în casele lor

Radiațiile la care sunt expuși românii în casele lor

(0 voturi)
Românii sunt expuşi radiaţiilor cu radon în propriile case. E semnalul de alarmă tras de specialiştii din Cluj, care spun că, la noi, concentraţia acestui gaz ar putea fi cea mai mare din toată Europa. Şi asta în condiţiile în care radonul este a doua cauză a cancerului pulomnar în lume, după fumat. Cercetătorii de la UBB vor termina în curând o hartă a concentraţiei de radon în 16 judeţe din Transilvania, scrie Digi24.
Toţi cei o mie de proprietari de case care vor participa voluntar la studiu vor primi un astfel de dispozitiv. După şase luni, datele înregistrate vor fi analizate, iar oamenii vor afla cât de nociv este aerul pe care îl respiră.

„O situaţie normal arată aşa. În jur de 300 de urme, o situaţie critică arată cam peste 5.000 de urme”, afirmă Bety Burghele, cercetător.

Nu este primul studiu de acest fel. Cercetătorii clujeni au studiat, timp de 15 ani, locuinţe din 16 judeţe din zona Transilvaniei. Rezultatele preliminare sunt îngrijorătoare: concentraţia medie de radon din casele din România ar fi dublă faţă de nivelul recomandat de legislaţia europeană, pe care trebuie să o adoptăm din 2018.

„Ca nivel de risc cred că suntem pe primul loc în Europa. Timişoara, până în momentul de faţă bate tot ce s-a măsurat”, afirmă Alexandra Cucoş, manager proiect.

Sursa: antena3.ro

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.
Proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020