Casă sănătoasă. Familie sănătoasă.

 

Reguli noi pentru construcția de locuințe. Ce trebuie să facă românii pentru reducerea radonului

(0 voturi)
De anul viitor cine vrea să construiască o locuință sau o clădire va fi obligat să ia de la primărie un aviz pentru nivelul de RADON în zona respectivă.
România a fost obligată să implementeze directiva europeană pentru reducerea expunerii la acest gaz radioactiv, care iese din pământ şi materialele de construcții și intră în încăperi.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, radonul este a doua cauză de cancer pulmonar, după fumat, în lume. Acolo unde concentraţia este ridicată, constructorii vor avea norme speciale, pentru izolarea și ventilarea clădirilor.

Unitatea de măsură a radonului este bequerelul, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă menţinerea a maximum 100 pe metru cub într-o locuinţă. Directiva europeană pe care noi am adoptat-o anul acesta permite un nivel de 300 de buquereli pe metru cub. Nivel mult depăşit într-o casă în care cercetătorii de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj au măsurat nivelul de radon timp de un an de zile. Măsurătorile pe loc arată şi ele o depăşire mare.

Alexandra Cucoş, cercetător: “Riscul este cu 96% mai mare faţă de o situaţie normală, respectiv dacă facem o analogie cu numărul de radiografii pulmonare, această concentraţie de radon anuală conduce la un număr aproximativ de 200 de radiografii pulmonare.” ... citeşte mai mult

Sursa: stirileprotv.ro

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.
Proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020